Jak łączyć warzywa i owoce w sokach i sałatkach

Prowadząc badania radiestezyjnie oraz te na własnym organizmie, odkryłam, że nie wszystkie połączenia owocowo-warzywne do siebie pasują.

O tym, że pewnych warzyw i owoców nie należny ze sobą łączyć słyszał każdy.

Ile osób tyle teorii na temat łączenia i niełączenia warzyw i owoców.

Ja jednak odkryłam pewną część wspólną w tym wszystkim.

Łączyć czy nie łączyć?

O tym, że pewnych warzyw i owoców nie należny ze sobą łączyć słyszał każdy.
Niektórzy słyszeli zapewne również i taką teorię aby nie łączyć soków warzywnych i owocowych.

Ja jednak mam zupełnie inne zdanie.
Jeśli czytałeś mój post o sadzeniu warzyw w ogrodzie możesz domyślać się do czego zmierzam.

Zarówno warzywa jak i owoce mają swój ładunek który jest dodatni (+) lub ujemny (-)

Jak wiesz z fizyki połączenie dwóch różnych ładunków powoduje ich wzajemną neutralizację.
Jeśli więc wyciskając sok połączysz w jednym napoju owoce/warzywa o jonizacji dodatniej i ujemnej stracisz bardzo wartościową część tegoż soku.

Zafascynowana tymi cudownymi właściwościami roślin sprawdziłam te najpopularniejsze aby dowiedzieć się czegoś o ich jonizacji.

Co bardzo ciekawe wszystko zgadza się z "babcinymi" zaleceniami o niełączeniu pewnych roślin ze sobą.

Sądzę, że tą właśnie zasadę należy zastosować przy komponowaniu własnych codziennych soczków.

Jonizacja owoców i warzyw

Rośliny o jonizacji dodatniej (+)
ogórek, papryka, pietruszka, burak, chrzan, kalarepa, imbir, cytryna, jarmuż, jabłko, agrest, orzech włoski, kiwi, ananas, mięta, czarna jagoda.


Rośliny o jonizacji ujemnej (-)
pomidor, rzodkiew, seler, fasola, marchew, szczypiorek, cebula, czosnek, koperek, sałata, kurkuma, chlorella, śliwka, gruszka, malina, jeżyna, truskawka, borówka, bez, brzoskwinia, pomarańcza, awokado, truskawka, banan, jagody goji, grejpfrut, morela, pieprz cayene, mleko kokosowe.

Efekt komponowania soków

Połączenie roślin wg powyższego podziału daje niesamowite walory smakowe oraz zdrowotne.
Np. korzeń pietruszki, burak, czerwony, imbir, cytryna.
Marchew, gruszka, malina.

Przede wszystkim chwilę po wypiciu takiego soku organizm "zaskakuje", że wydarzyło się właśnie coś co do tej pory nie miało miejsca bo do jego wnętrza dostała się pełna gama energetycznie przyswajalnego pożywienia oraz wody strukturalnej o konkretnym ładunku.

 Organizm czym prędzej uruchamia wszelkie procesy aby jak najlepiej wykorzystać wszystko to czym został obdarowany. Uruchamiają się procesy trawienia, przyswajania i uleczania. Po kilku dniach picia takich soków poczujesz ogromną różnicę.

Jony (+) i jony (-)

Koniecznie należy tu wspomnieć, że polaryzacja pożywienia ma szczególne znaczenie w czasie usuwania z organizmu szkodliwych substancji.

W detoksykacji biorą udział zarówno jony dodatnie (+) jak i ujemne (-) i każdy z nich odpowiada za usuwanie innych szkodliwych dla organizmu substancji.
Dlatego tak ważne jest zachowanie jonizacji pożywienia.

Niestety pożywienie włożone do lodówki traci nie tylko polaryzacje, ale i inne swoje energetyczne właściwości jak choćby kolor, którym emanuje a który jest dla ludzkiego organizmu darmową chromoterapią czyli leczeniem kolorem.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykułach o lodówce oraz o tym jak sadzić rośliny w ogrodzie.

Podziel się wiedzą - UDOSTĘPNIJ  

Pozdrawiam serdecznie
Marta Trzcińska
Dyplomowany Fitoterapeuta